Huurkoop

Huurkoop
Geld lenen kan tegenwoordig op vele verschillende manieren. Deze kredietvormen hebben allen hun voor en nadelen. Huurkoop is een steeds meer voorkomende variant van kredietverstrekking en niet voor niets. In dit artikel beschrijven we alles wat je wilt weten over huurkoop.

Wat is huurkoop?
Een vorm van huren waarbij je uiteindelijk eigenaar wordt van het product, noemen we huurkoop.
Wanneer je huurkoop toepast bij het aanschaffen van een auto, doe je eerst een aanbetaling op de auto naar keuze. Het resterende bedrag zal vervolgens in termijnen betaald moeten worden. Wanneer de laatste termijn is verstreken ben je eigenaar van het voertuig. Juridisch ben je pas eigenaar van de auto wanneer de laatste betalingstermijn is verstreken en voldaan.

Financieel
In veel gevallen is huurkoop voorzien van een vrij hoog rentepercentage. Dit komt omdat er geen onderpand aanwezig is in deze constructie. Met de verstrekker spreek je een looptijd af en wettelijk gezien moeten de betalingen volgens de overeenkomst tijdig worden voldaan. Gebeurt dit niet, dan kan beslag worden gelegd op de auto of het product wat je met behulp van huurkoop hebt aangekocht als er minder dan ¾ deel van het totaalbedrag is afbetaald.

Voor en nadelen van huurkoop
Ook al ben je op het moment van aankoop niet in staat om het volledig benodigde bedrag te betalen, je kunt er wel meteen gebruik van maken. Dit gaat wel ten koste van een hoge rente die over een huurkoop krediet betaald moet worden. Een bijkomend nadeel is dat het door middel van huurkoop aangekochte product niet mag worden verkocht of verhuurd tot het moment dat je volledig eigenaar bent. Wanneer er minder dan 75% van het krediet is afbetaald en je voldoet niet meer aan de overeenkomst qua afbetaling, dan kan de verstrekker beslag laten leggen op het aangekochte.

Een prima oplossing, huurkoop
Huurkoop kan een prima oplossing zijn wanneer je op het moment dat je een product nodig hebt niet genoeg vermogen hebt om het aan te kopen. Het is wel belangrijk om goed te letten op de voorwaarden. Bovendien moet het aflossen van een dergelijk krediet niet worden onderschat. Veel producten dalen fors in waarde tijdens de looptijd, echter betaal je nog steeds het maandbedrag af wat is afgesproken tijdens de aankoop. Het is goed om vooraf alle voor en nadelen van huurkoop tegen elkaar af te wegen en te bepalen of het een gunstige beslissing is om te gaan voor een huurkoop krediet.

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Huurkoop, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Incoming search terms:

  • huurkoop
  • huurkoop auto
  • auto huurkoop
  • auto op huurkoop
  • huur koop