De invloed van externe factoren op de auto markt

De invloed van externe factoren op de auto markt

Een heleboel factoren beïnvloeden de prijs van tweedehands auto’s. Dit zorgt ervoor dat de afweging tussen nieuwe auto kopen en een tweedehands auto kopen periodiek heel erg anders kan zijn. Voor mensen die op zoek zijn naar een auto is dit een hele belangrijke afweging. Maatschappelijke veranderingen kunnen hier veel invloed op hebben.  De toegenomen vraag naar occasions, dus tweedehands en gebruikte auto’s, samen met een nog steeds herstellende aanlevering van onderdelen voor nieuwe auto’s, betekent dat zelfs wanneer de verkoop daalt, vraag en aanbod krap blijven. Dit kan resulteren in een stijgende lijn in de prijs van tweedehands auto’s. Een tweedehands auto kopen is een stuk goedkoper dan een nieuwe auto kopen, maar hoeveel goedkoper dit is hangt dus van externe factoren af. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er gaande is op de auto markt.

Occasion prijzen in 2021

Hoe zit het met de prijzen van gebruikte auto’s in 2021? Als je al een aantal jaar geen nieuwe auto aan hebt hoeven schaffen, dan kan je verrast worden door de prijzen van auto’s in 2020 en 2021. De prijzen van gebruikte auto’s zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Volgens sommige schattingen zijn de prijzen tijdens de pandemie in westerse landen wel tot 20% gestegen. Maar gemiddelden kunnen natuurlijk misleidend zijn en er zit zeker verschil tussen soorten auto’s. Populaire auto merken en luxere modellen zullen meer zijn gestegen, terwijl de minder gewilde auto’s niet zulke grote sprongen hebben gezien. Mocht je dus op het punt staan om een nieuwe auto of occasion aan te schaffen, zal je vrijwel zeker merken dat ze duurder zijn dan vóór de pandemie. Een pandemie is een sterk voorbeeld van een externe factor die prijs van auto’s kan beïnvloeden.

Factoren die invloed hebben op de vraag naar tweedehands auto’s

Andere factoren die invloed hebben op de vraag nar tweedehands auto’s zijn bijvoorbeeld de prijzen van nieuwe auto’s. Auto’s zijn tegenwoordig een stuk rijker uitgerust dan vroeger. Dit komt mede door technische ontwikkeling, maar ook door de verwachtingen van consumenten. Voorbeelden hiervan zijn mediaspelers en navigatiesystemen. Door bijvoorbeeld hogere temperaturen, is er ook meer vraag naar airco. Dit soort technieken worden tegenwoordig allemaal toegevoegd aan nieuwe auto’s. Dit drijft de productieprijs van auto’s enorm omhoog. Hierdoor zijn mensen sneller geneigd om uit kostenbesparende overwegingen voor een occasion te kiezen. Ook is het openbaar vervoer duurder geworden en dit stuurt mensen ook sneller de auto in.

Houd er dus bij het kopen van een auto rekening mee dat externe factoren zorgen voor schommelingen in de prijzen van occasions. Soms kan het misschien handig zijn om de aanschaf een tijd uit te stellen. Soms zijn het structurele maatschappelijke ontwikkelingen en dan heeft wachten geen zin. Een goede tip als afsluiter: laat je adviseren door een betrouwbare auto dealer.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *