Met 3 stappen kies jij passende smeermiddelen voor jouw klus

Met 3 stappen kies jij passende smeermiddelen voor jouw klus

Smeermiddelen hebben ontzettend veel voordelen. Ten eerste verhelpen ze het opkomen van roest of slijtage. Daarnaast gaat het monteren van nieuwe onderdelen een stuk makkelijker. Mechanische componenten die gesmeerd zijn draaien efficiënter, kosten minder en zijn ook nog eens minder storingsgevoelig. Toch kiezen veel mensen vaak een verkeerd smeermiddel. Niet gek, want er is ook zoveel keuze. Maar hoe kies je nu de passende smeermiddelen voor datgene waar jij ze voor wilt gebruiken? Hiervoor zijn drie onderdelen van belang.

Stap 1: Eigenschappen van het object

Dat begint al met het object zelf. De vraag die je jezelf hierbij moet stellen: ‘Wat ga ik met mijn smeermiddel smeren?’. Om je te helpen in je keuze, zijn drie eigenschappen van je object belangrijk.

1.Drukbestendigheid

Over het algemeen geldt dat een hogere drukbestendigheid nodig is zodra het voorwerp dat je wilt smeren groter wordt. Een groot tandwiel smeren vereist een grotere drukbestendigheid dan een klein scharnier op je deuren. 

2.Kruip eigenschap

Als je een object wilt smeren waarvan de tussenruimte heel klein is, moet je smeermiddel een goede kruipeigenschap hebben. Dit wil zeggen dat het smeermiddel op de juiste plekken terecht kan komen, ondanks een mogelijk krappe ruimte. Bepaal dus waar je je smeermiddel wilt aanbrengen en controleer of je hier veel of weinig kruipruimte voor het smeermiddel hebt.

3.Verdraagzaamheid

De laatste eigenschap die belangrijk is, is de verdraagzaamheid van het materiaal. Materialen als rubbers, kunststof of O-ringen worden vaak niet zo blij van standaard smeermiddelen. Een verdraagzaam smeermiddel zorgt ervoor dat ook deze stoffen geen last hebben van de smeerbeurt.

Stap 2: Fysieke invloeden op het smeermiddel

Het smeermiddel mag het materiaal natuurlijk niet beschadigen of hinderen. Andersom is het echter ook zaak dat het materiaal het smeermiddel wel genoeg ruimte geeft om zijn functie te vervullen. Hiervoor let je op twee eigenschappen.

1. Hechtvermogen

In sommige gevallen is het zaak dat smeermiddelen zichzelf snel hechten aan het oppervlak. Dit geldt bijvoorbeeld als de onderdelen snel bewegen, zoals bij een ketting het geval is. Door de kracht die hierbij vrijkomt, is het mogelijk dat het smeermiddel al van het oppervlak af is gevlogen voordat het zijn werk heeft gedaan. Controleer dus of een hoog hechtvermogen vereist is.

2. Temperatuur

Ook de temperatuur waarin het smeermiddel wordt aangebracht is van belang. De meeste smeermiddelen kun je zonder problemen aanbrengen tussen -30 graden Celsius en 120 graden Celsius. Er bestaan ook smeermiddelen die geschikt zijn voor hogere temperaturen tot maximaal 250 graden Celsius.

Stap 3: De omgeving van smeermiddelen en het object

Ten slotte geldt er een combinatie van beide onderdelen, namelijk de omgeving. Veel mensen houden hier amper rekening mee, terwijl het toch erg belangrijk is om een goede werking zeker te stellen. Denk hierbij aan de aanwezigheid van water, wat het smeermiddel weg kan spoelen of corrosie kan gaan veroorzaken. Ook het optreden van vuil kan de werking flink verstoren. Wacht dus niet langer en bestel snel via oliesmeermiddelen.nl

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *